Ptuj | Zakladnica tisočletij

SlovenščinaDeutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)

Vinska turistična cesta VTC 13

Vinska turistična cesta 13 poteka od Mestnega Vrha čez Destrnik, Trnovsko vas, Juršince, Sv. Jurij ob Ščavnici in se zaključi v Mali Nedelji. Na tej poti lahko spoznate in tudi poizkusite naslednje sorte vina: laški rizling, renski rizling, šipon, zeleni silvanec, beli pinot, rumeni muškat, kerner, traminec in še nekaj drugih plemenitih, predvsem belih sort vina. Tukaj imajo tudi dobre pogoje za pridelavo vrhunskih predikatnih vin in vin, ki bogatijo arhivske izbore - tudi tistega najslavnejšega v ptujski mestni kleti.

 


Zahvala za letino in doživetja

Številnim ptujskim prireditvam na seznamu živahnejših dni v letu delajo družbo pomladne Dobrote slovenskih kmetij, oktobrska Zahvala jeseni v Juršincih, ko se za dobro letino zahvalijo kraljice posameznih kmetijskih panog, junijsko srečanje mlinarjev na Stari Gori, julijske žetve v Jurovskem Dolu, pustovanja in martinovanja po domala vseh krajih srednjih Slovenskih goric. In kamorkoli boste prišli, vam bodo poleg dobre volje in vina ponudili tudi dobre jedi - odličen domači kruh in meso iz tunke, ki ga morate poizkusiti.

Na tej vinski najdete kakovostne ponudnike žlahtne kapljice, kot so Druzovič, Sluga, Lovrec, Šuman, Meistrova klet ter Herbersteinova klet. Pri vseh boste naleteli na prijazne gospodarje ter predvsem na dobre domače sorte vina.

 


VINOGRADNIŠTVO ŠUMAN
Radovan Šuman
Zavrh 90a, 2232 Voličina
Tel.: 02/ 720 84 60, 041/ 645 420
www.vino-suman.eu

Število obiskovalcev: 60
Odprto: po predhodnem dogovoru
Pokušnja 5-ih vzorcev

Šumanovi se ponašajo s častivredno družinsko zgodovino in z družinskim grbom, ki sega v leto 1520. Njihova domačija je izhodišče za obisk Maistrove spominske sobe na Zavrhu in Maistrovega stolpa z razgledom čez Slovenske in Radgonsko-Kapelske gorice, Pohorje ter avstrijske hribe.

Trenutke vam bodo polepšale vodene pokušnje večkrat nagrajenih rednih in poznih trgatev, izborov, suhih jagodnih izborov in ledenih vin.

 


HERBERSTEINOVA KLET
Alojz Kaučič
Juršinci 45, 2256 Juršinci
Tel.: 031 812 418

Število obiskovalcev: 60+30 na terasi
Odprto: po dogovoru

Alojz Kaučič je na Juršinskem Vrhu obnovil mogočno klet grofa Ota Herbersteina Ptujskega, čigar inicialke so še danes na mejnikih in opekah. V obokani kleti z izjemno mikroklimo ima gospodar urejeno vinoteko z najimenitnejšimi primerki vin, pridelanih na lepih vinogradniških legah z obilico sonca, negovanih v lesenih sodih in ustekleničenih v prvi ptujski zasebni polnilnici.

Paradna konja v zbirki sta renski rizling in rumeni muškat, ob bok pa se jima postavljajo pozna trgatev traminca, sauvignon, zeleni silvanec in zvrstni juršinčan. Ob siru in kruhu ali ob domačem narezku lahko Kaučičeva vina poskusite na vodeni pokušnji.

 
 

Šport & rekreacija

Za popotnike