Ptuj | Zakladnica tisočletij

SlovenščinaDeutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)

Vinska turistična cesta VTC 11

Vinska turistična cesta se nahaja na območju Majšperka, Podlehnika, Cirkulan in se razprostira vse do Zavrča. Na tem območju uspevajo naslednje sorte:

- renski rizling
- rumeni muškat
- beli pinot
- chardonnay
- traminec
- sauvignon
- laški rizling

 Pot vas vodi iz Ptuja do pravega bisera slovenske gotike, Marijine cerkve na Ptujski Gori, nato pa skozi Majšperk in Rogatec z muzejem na prostem proti Žetalam. Po Vinsko turistični cesti Haloze greste skozi Podlehnik, Videm in Leskovec ter se ustavite na kmetijah, kjer se ukvarjajo z ovčerejo, kozjerejo in turizmom. Kmetije so vključene v Turistično vas Halonga. Pot vas vodi naprej do Cirkulan, kjer si lahko ogledate cerkev sv. Barbare in kupite spominke. Nato se podate na ogled gradu Borl iz 11. stoletja in naprej proti Zavrču. Ustavite se na turističnih kmetijah in poskusite haloške dobrote iz krušne peči: domači kruh, haloško gibanico ali oprešak. Ob poti obiščite vsaj eno izmed številnih haloških kleti in poskusite vrhunska haloška bela vina, kot so laški in renski rizling, traminec, muškat otonel, rumeni muškat, sivi in beli pinot, sauvignon, chardonnay in zvrstno vino Haložan. 
Vino na poti : Bela harmonija najboljših Na lapornati in apnenčasti haloški zemlji, kjer se srečujeta alpsko in panonsko podnebje, odlično uspevajo izrazito sortna in harmonična vina. Na Janškem Vrhu, na višini kar 461 metrov nad morjem, uspeva odličen renski rizling, ki sicer kraljuje tudi na Velikem Vrhu. Na Goričaku zori rumeni muškat, na Turškem Vrhu beli pinot in chardonnay, na Majskem Vrhu traminec, na Hrastovcu sauvignon, na Gorci laški rizling za ledeno vino... Poleg sortnih odličnežev so haloški vinogradniki ponosni tudi na polsuho zvrstno vino haložan, ki mu značaj dajejo sorte šipon, laški rizling in sauvignon. 


Ponudniki ob vinski cesti : Turistična kmetija Pungračič, Vinogradništvo in vinarstvo Turčan, Izletniško turistična kmetija Lončarič, Turistična kmetija Golob, Vinogradništvo Plajnšek, Vinarstvo AS - Arnečič, Kmetija Pintarjevi.

V zavetju Matere božje
Haloze so že od nekdaj povezane s Ptujem-zakladnico tisočletij, ki v svoji mestni vinski kleti hrani tudi večino haloških vinskih zakladov. A za popotnike po Halozah bodo vsaj tako kot kulturno-zgodovinski spomeniki mesta zanimiva doživetja viničarskih tradicij. Razkriva jih Viničarski muzej na Gorci pri Podlehniku. V Halozah je veliko cerkva in sakralnih spomenikov. Najbolj znana je Ptujska Gora ali Gora milosti s cerkvijo Matere božje, ki s svojimi vrhunskimi stvaritvami umetnosti iz 15. stoletja velja za najlepšo gotsko cerkev na Slovenskem. Svojevrsten varuh Haloz je baročni grad Borl, ki na skalni pečini 70 m nad Dravo čuva mit o Parcifalu. Pravljičnost Borla lahko odnesete s seboj na Haloško planinsko pot, ki vas bo od Borla vodila do Zavrča in od tam prek prek Dravinjskega, Janškega in Kupčinjega Vrha do Donačke Gore z zaščitenim pragozdom.

Združene dogodivščine preteklosti in prihodnosti
Na Borlu, kjer je mogoče novembra doživljati grajske različice haloških martinovanj in avgusta Pesem klopotcev, je vsako poletje mednarodni festival Idriart s koncerti, delavnicami, predavanji in srečanji. Po haloških krajih so živi mnogi ljudski običaji - brez haloških oračev in ruse, posebnih pustnih likov, ni pustovanja ali fašenka. Vaške praznike, verska proščenja k mnogim zavetnikom, jarmek - sejem ob romarski poti na Marijatrošt v Žetalah in mnoge druge priložnosti za druženja s pravo merico domačnosti začinijo haloške tradicionalne jedi - "ašenkol" (suhomesnata haloška posebnost), meso iz tunke, haloška gibanica, pregreta skuta, sadni kruh-krhljak...

 


VINOGRADNIŠTVO IN VINARSTVO TURČAN
Konrad in Matej Janžekovič
Turški vrh 65, 2283 Zavrč
Tel.: 02/ 761 12 61, 041/ 638 801

Število obiskovalcev: 50
Odprto: po predhodni najavi

62 tisoč trsov na izrednih legah Turškega Vrha daje odlična vina zaščitene blagovne znamke Turčan. Vina, negovana v kleti 300 let stare cimprane domačije, so večkratni dobitniki zlatih medalj s ptujskih, radgonskih in ljubljanskih ocenjevanj.

Na vodenih degustacijah lahko izbirate med sortami laški rizling, sauvignon, renski rizling, beli pinot, sivi pinot, rumeni muškat, muškat otonel, traminec, chardonnay, rizvanec, modri pinot ter med mnogimi predikati.

 


GOSTIŠČE ŠVABOVO
Majda in Danijel Pongrac
Zavrč 6, 2283 Zavrč

Število obiskovalcev: 120+100 zunaj

Odprto:
- od torka do nedelje od 11. do 23. ure
- ob ponedeljkih zaprto

Popotniki po Haloški planinski poti, obiskovalci gradu Borl ter mnogi, ki jim je ljub nepozaben razgled na spodnje Podravje s Halozami in Slovenskimi goricami, se radi ustavijo v gostišču Švabovo, kjer jim lahko pripravijo tudi piknik, martinovanje ali kakšno drugo družabno doživetje. Gostišče slovi po velikem izboru haloških vin - od suhih do sladkih ter tudi ptujske penine Poetoviona.

Ponudijo vam dobro kapljico in značilne jedi štajerske kuhinje, tudi lokalne posebnosti, kakršni sta gobova juha z ajdovimi žganci ali hrtišna juha. Po dogovoru je možen tudi ogled kleti s pokušnjo vin.

 


IZLETNIŠKO TURISTIČNA KMETIJA LONČARIČ
Matilda Lončarič
Jelovica 16, 2322 Majšperk
Tel.: 02 793 00 10
GSM: 041 946 401

Število obiskovalcev: 50+50 na terasi
Odprto: od petka do nedelje od 10. do 1. ure

Domače belo vino, pridelano iz šipona, laškega rizlinga, muškata otonela in renskega rizlinga, pri Lončaričevih spremlja narezke s haloško bunko in drugimi posebnostmi, k izvirni haloški gibanici iz krušne peči pa se lepo priležejo tudi domači sadni sokovi.

Z novozgrajene turistične kmetije v neposredni bližini cerkve sv. Bolfenka iz leta 1649 je čudovit razgled po Halozah in Dravskem ter Ptujskem polju.

 


TURISTIČNA KMETIJA GOLOB
Nada Golob
Kupčinji vrh 2, 2289 Stoperce
Tel.:02 761 08 50

Število obiskovalcev: 80+20 zunaj
Odprto: od petka do nedelje od 8. do 1. ure

Na gozdnatem Kupčinjem Vrhu boste v obnovljeni stari kmečki hiši z letnico 1882 po naročilu dobili svojevrstno stoperško pregreto skuto in smetano ter stoperško gibanico. Ob hišnih specialitetah, kakršna je kurja obara z na ognjiščus pečenimi sirovimi štruklji z ocvirki, vam bodo postregli s kozarcem domačega belega vina, nagrajenega z zlato medaljo na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij.

 

VINOGRADNIŠTVO PLAJNŠEK

Franci Plajnšek

Kočice 54

2287 Žetale

Tel : 02/769 29 11

Gsm :041 557 021

Na relaciji Podlehnik–Žetale v naselju Dobrina, preden prečkate most čez potok Rogatnica, boste na desni strani zagledali usmerjevalno tablo za Vinogradništvo Plajnšek. Na nadmorski višini 400 m v vinogradih pridelujejo vina sort sauvignon, traminec in rumeni muškat. Vinogradništvo Plajnšek je znano po odličnih predikatih, kot so pozne trgatve, izbori in jagodni izbori predvsem za sauvignon, ki ga pridelajo v letih, ko narava to omogoča.

TURISTIČNA KMETIJA PUNGRAČIČ

Robert Pungračič

Drenovec 7

2283 Zavrč

Tel : 02/ 761 06 41

Gsm : 041 604 264

Turistična kmetija se nahaja v haloški občini Zavrč, tik ob državni meji z Republiko Hrvaško. Obsega 14 ha površin od katerih je večina zasajena z vinogradi, ostali del pa je namenjen pridelavi hrane za potrebe turistične kmetije. Prireditveni prostor v novem delu hiše je namenjen za razna slavja ter sprejme do 60 gostov. Za nastanitev je na razpolago pet sob, ki imajo skupno devet ležišč. Njihove specialitete so vezane na haloško okolje ( različne tople jedi, haloška gibanica, meso iz tunke, suhomesnati izdelki,.. ).

 

VINARSTVO AS - ARNEČIČ

Zvonko Arnečič

Gradišča 116b

2282 Cirkulane

Tel : 02/ 761 58 61

Gsm : 031 641 403

Na kmetiji AS-Arnečič se zraven vin rednih trgatev ponašajo tudi z odličnimi vini poznih trgatev. Posebej se pri njih dobro počuti laški rizling, ki ga ob primernih letnikih trgajo na barbarno, 4. decembra, in tako najdete vina, ki jih imenujejo barbarino vino. Na kmetiji pa pridelujejo še šipon, sauvignon, chardonnay, rumeni muškat, traminec ter rdečo sorto portugalka. V okoliških gostiščih so znani po njihovi zvrsti AS. Razvili so tudi ponudbo sezonskih brezalkoholnih napitkov: mošt in sok iz grozdja. Po predhodni najavi je možna tudi degustacija vin.

KMETIJA PINTARJEVI

Veliki Okič 1

2285 Zgornji Leskovec

Tel : 02/ 763 06 71

Gsm : 031 334 020


Na stari haloški kmetiji Pintarjevih se ukvarjajo z vinogradništvom, rejo drobnice in nastanitvijo gostov. Grozdje pridelujejo na naravi prijazen način, saj so vključeni v kontrolo integrirane pridelave grozdja in vina. V kleti negujejo in polnijo vrhunska vina sort Sauvignon, Laški rizling, Renski rizling in tradicionalno staro sorto Ranfol. Odločite se lahko za degustacije in nakup vrhunskih vin, jagnjetine in ovčetine. Tiste, ki si želite preživeti dan ali dva v kmečkem okolju bo razveselila novica, da Pintarjevi ponujajo možnost  nočitev v sodobno opremljenem apartmaju ali sobi.
Iz kmetije se lahko odpravite na sprehod med vinogradi, pašniki ter gozdovi in dan zaključite s prijetnim piknikom  na urejenem prostoru.

 

 

 
 

Šport & rekreacija

Za popotnike