Ptuj | Zakladnica tisočletij

SlovenščinaDeutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)

Domov Vino & kulinarika Ptujske jedi

Tradicionalne jedi

V preteklosti so ločili med prehrambenimi navadami podeželja in mesta. Na podeželju so dajali prednost hrani, ki je temeljila na domačih naravnih virih. Jedilnik je bil precej enostaven in enoličen. Perutnina ali prašičji suhomesnati izdelki so bili na mizah le ob praznikih. Pogoste so bile močnate in krompirjeve jedi. Namesto sladkorja so dolgo uporabljali med. Sadje je takrat veljalo za otroško hrano.
Meščanska hrana je bila pod vplivom dunajske kuhinje. Pogoste so bile mesne jedi, kot so zrezki in golaži. Tudi juh, peciva, raznih zavitkov in kolačev je bilo veliko vrst.
Od srede 19. stoletja se je močno uveljavilo pitje kave.

JUHE: Prvotno so bile na jedilniku le v nekaterih pokrajinah. Na Štajerskem so pripravljali predvsem kislo juho, prežganko in smetanovo juho.


MESNE JEDI: Na njihovo sodobno pripravo so precej vplivale kuhinje po gradovih, samostanih, župniščih in premožnih hišah. Za Štajersko so značilne predvsem suhe klobase, krvavice, pečenice, meso iz tunke. Za martinovanje, to je čas, ko mošt preide v vino, pa je značilno, da ljudje postrežejo z gosko ali raco.

ZELENJAVA IN KROMPIR: To so osnovne sestavine slovenske kuhinje. Med najbolj priljubljene tovrstne jedi sodijo zelje, repa, fižol, krompir, kumare. Zelo priljubljeni so tudi žganci.

SLADICE: Potica je najbolj znan slovenski kolač in izrazito praznična jed. Ime izhaja iz besede povitica, saj sta testo in nadev v izdelku uravnoteženo zavita. Med priljubljene sladice pa sodijo tudi flancati in krofi.

KRUH: Kruh omenjajo pisni viri šele v 13. stoletju. Beli kruh je bil nekoč statusni simbol. Med najbolj okusne vrste kruha danes sodijo pšenični kruh, markovski kruh, rženi kruh.

 

Med klasične ptujske jedi prištevamo: piščanca po ptujsko, ptujsko omakco, štajersko juho, purana z mlinci, krvavice, kumare s krompirjem, zelje po štajersko, štajerske štruklje, ajdovo in koruzno potico, haloško gibanico, gobovo juho z ajdovimi žganci, kislo juho s svinjskimi tačkami.
Predvsem znane specialitete so suhe domače klobase, meso iz tunke, bunka, pečenice in krvavice.

 
 

Šport & rekreacija

Za popotnike