Ptuj | Zakladnica tisočletij

SlovenščinaDeutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)

Domov Ptuj Turistične informacije Pokrajinski muzej Ptuj

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož
Muzejski trg 1
2250 Ptuj

Tel.:+386 (0)2 78 79 230
Fax:+386 (0)2 787 92 45

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.  

 Informacije za obiskovalce:

Tel.: +386 (0)2 748 03 60

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

www.pmpo.si


Pokrajinski muzej je javni zavod s področja kulture, ki skrbi za premično kulturno dediščino na območju spodnjega Podravja.

Organiziran je v oddelke (arheološki, etnološki, knjižnica, kulturnozgodovinski, pedagoški, restavratorski in zgodovinski), ki skrbijo za muzejsko gradivo vsak s svojega področja in za obiskovalce.
Je splošni muzej, njegov nastanek sega v leto 1893, ko so na Ptuju ustanovili Muzejsko društvo in razstavili arheološke najdbe v tedanji nižji gimnaziji. Ob osnovni skrbi za varovanje gradiva namenja veliko pozornosti tudi njegovi predstavitvi.

Gradivo je obiskovalcem na voljo v obliki stalnih postavitev na ptujskem gradu: zbirka fevdalne stanovanjske kulture, zbirka orožja, zbirka glasbil, grajska galerija, zbirka tradicionalnih pustnih mask, etnološka zbirka, zbirka slik na steklo in zbirka Marka Sluge. Muzej prireja v svojih razstaviščih tudi občasne razstave.

Pod okrilje Pokrajinskega muzeja sodijo tudi I. mitrej na Spodnji Hajdini in III. mitrej na Zgornjem Bregu ter rimska peč. Galerijski dejavnosti sta namenjena Miheličeva galerija v stolpu ob Dravi, v kateri je tudi grafični kabinet slikarja Franceta Miheliča in Salon umetnosti na Prešernovi ulici.

 
 

Šport & rekreacija

Za popotnike