Ptuj | Zakladnica tisočletij

SlovenščinaDeutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)

Domov Šport & rekreacija Taijiquan (tai-chi) & Qigong (chi-kung)

Taijiquan (tai-chi) & Qigong (chi-kung)

TAIJIQUAN (tai-chi), QIGONG (chi-kung)

Starodavna kitajska veščina za današnje ljudi

Informacije:
www.taiji.si; 041/446-488; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.


SLOVENSKO ZDRUŽENJE TAIJIQUAN HRAM CSN
Vadbeni center Ptuj

Žnidaričevo nabrežje 1, velika telovadnica OŠ Mladika
2250 Ptuj,Celoletna vadba v šoli kitajskega mojstra Chen Shining-a:

Začetni tečaj »Taijiquan (tai-chi) in Qigong (chi-kung)«. Vsaka sreda od 18:00 do 19:15,

Nadaljevalni tečaj »Taijiquan (tai-chi) in Qigong (chi-kung)«. Vsaka sreda od 19:15 do 20:30,Brezplačna predstavitev in poskusna vaja: 16.9.2015 ob 18:00. Vabljeni !Kaj sta taijiquan in qigong?

Taijiquan (beri: taj či čuan)
je stara kitajska veščina gibanja. Nastala je pred mnogimi stoletji in je danes razširjena povsod po svetu. Čeprav obstajajo številne oblike in forme taijiquan-a (Chen, Yang, Wudang, Sun, ipd.), pa vse vrste dobrodejno vplivajo na telesno in duševno počutje. Taijiquan je "notranja" borilna veščina, ki se za razliko od "zunanjih" borilnih veščin (kot na primer karate), pri katerih je poudarek na telesni moči, poudarja nenasilje, saj smo sami sebi tako "nasprotnik" kot "zaveznik" in gre predvsem za notranje delo na sebi in negovanje notranje energije.

Qigong (izg. čigong)
je starodavna kitajska veščina, s katero razgibamo telo, umirimo um in izboljšamo zdravje. Priporočljiv je za ljudi vseh starosti, fizično ni zahteven, njegovi učinki pa so dobro znani in tudi znanstveno dokazani. Vadba qigonga se je s Kitajske že davno razširila po vsem svetu in postaja vedno bolj priljubljena.

Nastal je na podlagi tradicionalne kitajske medicine, danes pa obstajajo številne znanstvene študije, ki potrjujejo njegove koristne učinke na: ravnotežje in gibčnost, spomin in kognitivne sposobnosti, žleze z notranjim izločanjem, imunski sistem, tvorbo krvi, uravnavanje srčnega utripa in krvnega tlaka, kapaciteto pljuč, zmanjševanje stresa, izboljšanje spanja, izboljšanje prebave in na upočasnitev procesa staranja.

 

Na Kitajskem sta qigong in taijiquan uveljavljeni in priljubljeni obliki vadbe v vseh šolah in na fakuletah, vadijo pa ga tudi zaposleni, gospodinje, upokojenci, največkrat na prostem v parkih.

 
 

Šport & rekreacija

Za popotnike