Ptuj | Zakladnica tisočletij

SlovenščinaDeutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)

Dominkova domačija

DOMINKOVA DOMAČIJA

Gorišnica 12

Gorišnica

Leži ob glavni cesti, Ptuj-Ormož, natančno v občini Gorišnica. Po mnenju strokovnjakov Zavoda za ohranjanje naravne in kulturne dediščine je Dominkova domačija najstarejša v celoti ohranjena hiša, grajena v panonskem stilu. Stara je 300 let.

Stavba je cimprana in grajena na "vogel". Pod slamnato streho skriva črno kuhinjo, "hišo", izbo, shrambo, vežo in gospodarski del. Ob hiši sta tudi dva kozolca. Prvi je star preko 200 let in je pleten ter prekrit s slamo. Drugi je lesen in pokrit z deskami. Za hišo je manjša mlaka, po domače "tünf". Obdan je z avtentičnim rastlinjem, v krošnjah pa gnezdijo ptice. Pred hišo je njiva, na kateri gojijo domače sorte žitaric in koruzo. Seveda je ob hiši tudi domači vrt z zelenjavo, zdravilnimi zelišči in cvetjem.

Dominkova hiša – domačija nekoč malega kmeta »želarja« je    skupaj z okoljem edinstvena v slovenskem prostoru. Je muzej na prostem in privablja na ogled predvsem šolsko mladino. Otroci tu neposredno ob živem pripovedovanju vodičk podoživljajo nekdanje življenje malega kmeta na tem prostoru. Hiša pa ni namenjena samo ogledom, ampak se tu skozi vse leto vrstijo razne prireditve, vezane na letne čase, praznike in običaje.

Ogled je možen po predhodni najavi na telefonski št. 02/ 743 11 10.

 
 

Šport & rekreacija

Za popotnike