Ptuj | Zakladnica tisočletij

SlovenščinaDeutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)

Spomenik bogu Mitri

 


MITREJI

Mitraizem je perzijska vera, ki so jo k nam prinesli rimski vojaki. Verskih obredov so se lahko udeleževali le moški, saj je bilo verovanje skrivno.

Bog svetlobe SOL je poslal MITRO na zemljo z nalogo, da v votlino povabi belega bika in ga zakolje. Iz krvi ubite živali je nastalo novo življenje.

I. mitrej na Sp. Hajdini

V zahodnem delu rimske Petovione, na Spodnji Hajdini, so odkrili najstarejše Mitrovo svetišče v obdonavskih rimskih provincah. Odkril ga je graški arheolog dr. Wilhelm Gurlitt v letih 1898/99. Svetišče so takoj po odkritju prekrili z zaščitno lopo. Iz posvetilnih napisov se da razbrati, da so ga sredi 2. stoletja zgradili uslužbenci ilirske carine, ki je imela sedež v Petovioni. Tempelj so delno vkopali v položno pobočje in ga prekrili z vrbovim prepletom. Kvadraten svetiščni prostor je razdeljen na predprostor in na trodelno razčlenjen osrednji del s poglobljenim središčnim delom. Nad njim je v zahodni steni še ohranjena vdolbina, v katero je bila vzidana glavna oltarna plošča. V svetiščnem prostoru je razporejenih 12 posvetilnih kamnov z napisi in reliefnimi upodobitvami, ki med drugim prikazujejo mite in atribute, povezane s posameznimi stopnjami napredovanja posvetiteljev. Ob vhodu v osrednji prostor sta postavljena žrtvenika, posvečena božanstvoma vzhoda in zahoda, Kautu in Kautopatu.
V osrednjem, poglobljenem delu je na enem izmed žrtvenikov v polni plastiki prikazano Mitrovo rojstvo iz skalne gmote, ki jo ovija kača, simbol zemlje, se dviga mladeniški torzo, z bodalom v levici in plamenico v desnici. Posebno pozornost zasluži stebrast oltar s kipom bikonosca, posvečen prehodu (Transitus). Kip Mitra, odet v peržansko obleko, ki vleče bika k daritvi, in podstavek s posvetilnim napisom sta izklesana iz enega kosa kamna.

III. mitrej na Zgornjem Bregu

V zahodnem delu rimske Petovione, na Zgornjem Bregu, je bilo v gosto pozidani stanovanjski četrti takratnega mesta postavljeno največje Mitrovo svetišče. Odkrila sta ga Viktor Skrabar in dr. Mihovil Abramič leta 1913. Ohranjeno je pod zaščitno stavbo, ki jo je s prostovoljnimi prispevki že naslednje leto postavilo takratno muzejsko društvo. V svetišču, zgrajenem sredi 3. stoletja, prevladujejo žrtveniki s posvetili vojakov legij XIII. Gemine in V. Makedonske pod poveljstvom Flavija Apra. Svetišče je po dolžini tridelno razčlenjeno s poglobljenim osrednjim delom. Na steni nasproti vhoda je v fresko tehniki naslikana kopija oltarnega reliefa iz mitreja v Osterburknu.

Večina posvetilnih kamnov z raznovrstnimi likovnimi predstavami, ki nam polni simbolike govore o Mitrovi legendi, verovanju in obredih, je razvrščena v poglobljenem osrednjem delu. Na enem od spomenikov sta na sprednji ploskvi izklesani moški postavi, ki prisegata nad ognjem na žrtveniku. Na desni stranici je izklesan Mitra, ki žejnim s pušcico izstreli vodo iz skale. Na oltarju na levi je nad napisom v podstavku izklesan relief njegovega rojstva iz skale. Ob Mitru, ki drži v levici bodalo, v desnici pa plamenico, stojita Kaut in Kautopat, nad njim sta upodobljena ležeči vrhovni bog in krilata boginja zmage. Na nasprotni strani stoji visok oltar z ležečima levoma na ovršju. Na desni stranici je izklesan bog sonca, na levi pa moška postava z rogom obilja v levici in patero, daritveno posodico, v desnici. Zraven izvirne opreme svetišča so v mitreju razstavljeni še reliefna posvetilna plošca vzvišenim dojiljam (Nutrices augustae), žensko doprsje boginje rodovitnosti Velike matere (Magna Mater), oltarne plošče iz mitreja v Modricu na Pohorju in plošča z reliefom Saksana, zavetnika kamnosekov, s Šmartnega na Pohorju.

 

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož
Muzejski trg 1
2250 Ptuj

Tel.:+386 (0)2 78 79 230
Fax:+386 (0)2 787 92 45

   Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Informacije za obiskovalce:

Tel.: +386 (0)2 748 03 60

   Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

www.pmpo.si

 
 

Šport & rekreacija

Za popotnike