Ptuj | Zakladnica tisočletij

SlovenščinaDeutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)

Minoritski samostan


  Ogled možen po predhodnem dogovoru

Župnija Ptuj – sv. Peter in Pavel (pošta za samostan; Minoritski samostan sv. Petra in Pavla)

Minoritski trg 1

2250 Ptuj – SI

tel. 059 073 000

TRR - župnije: 24101-9004469093

e-naslov (za župnijo):   Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.  

e-naslov (za samostan):   Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.  Minoriti so prišli na Ptuj kmalu za dominikanci, po virih v starejši literaturi leta 1239. Prva arhivska omemba minoritskega samostana je v nedatiranem dokumentu iz leta 1280, druga pa v datirani listini iz leta 1290.

Tudi ta samostan so ustanovili gospodje Ptujski. Sprva je bila to dolga, ozka, enoladijska in precej preprosta pridigarjeva cerkev, s poudarjenim prezbiterijskim delom, tako imenovanim "dolgim korom" z dvema kvadratnima obočnima polama in petosminskim zaključkom. Že v prvem obdobju je bila cerkev poslikana.

V 13. stoletju so bila samostanska poslopja skromna in so obsegala samo vzhodni del današnjega poslopja. V naslednjih stoletjih cerkev ni doživljala bistvenih sprememb, v zadnji četrtini 17. stoletja pa je so samostan, ki ga je vodil gvardijan Gašper Dietl, barokizirali. Barokizirano pročelje cerkve je prvo na današnjem slovenskem ozemlju uveljavilo polno plastično razgibanost ostenja. Dela je vodil Dionis Merlino iz Lugara.
Do l. 1696 so obnovili križni hodnik in vse tri trakte samostana. Najodličnejša prostora v samostanu sta letni refektorij in prostor, kjer je danes minoritska knjižnica.

 

 
 

Šport & rekreacija

Za popotnike