Ptuj | Zakladnica tisočletij

SlovenščinaDeutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)

Domov
Koledar dogodkov Print help
Flat View
leto
Mesečni pregled
mesec
Weekly View
teden
Daily View
danes
Categories
ogled po kategoriji
Search
Išči
Vodstvo po razstavi Albin Lugarič
Sobota, 22. April 2017, 10:00
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Zadetki : 87


                                                                                                                                                              Galerija mesta Ptuj


Prešernova 29
Ptuj

V soboto, 22. aprila 2017, vas ob 10. uri vljudno vabimo na vodstvo po razstavi

Albin Lugarič (1927–2014)

Iz umetnikove zapuščine

Med slikami priljubljenega ptujskega slikarja vas bo popeljala avtorica razstave dr. Marjeta Ciglenečki.

Albin Lugarič je ena osrednjih osebnosti ptujskega 20. stoletja, cenjen slikar in pedagog, priljubljen Ptujčan in tudi častni ptujski občan. Njegov slikarski opus je izjemno obsežen in zajema različne vsebine. V ospredju so haloške krajine in prizori, ki jih je opazoval ob vsakodnevnih sprehodih ob Studenčnici, znamenite so Lugaričeve zime, cenjen je ciklus Pesnikov, pomembno mesto pa zavzemajo tudi primorski motivi. Po umetnikovi smrti je veliko del ostalo v domačem ateljeju in depoju. Dediči so v letih 2015 in 2016 prijazno omogočili dokumentiranje umetnikove zapuščine. Albin Lugarič je ustvarjal tudi dela, ki jih je razstavljal malokrat ali pa sploh ne. S podobami kaotičnih velemest, pompejanske tragedije in demonov vseh vrst se je slikar odzival na razklanosti aktualnega časa. Prizori iz Stare in Nove zaveze so, nasprotno, podobe upanja in pričakovanja onostranstva. Izkazalo se je še, da ima abstrakcija v Lugaričevem opusu pomembno mesto, zadnje slike, ki so nastale sredi devetdesetih, pa se zdijo kot klic z one strani.

V letu 2016 je Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož ob finančni podpori Mestne občine Ptuj izdal monografijo z naslovom Albin Lugarič (1927–2014) : Iz umetnikove zapuščine. V letu 2017 v Galeriji mesta Ptuj postavljamo na ogled Lugaričeva dela, ki jih hranijo umetnikovi dediči, in s tem nadgrajujemo monografsko obravnavo slikarjeve ustvarjalnosti.

Posthumna razstava Albina Lugariča bo na ogled do 25. junija 2017 med torkom in petkom od 10. do 18. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa med 10. in 13. uro. Vabimo tudi na dve otroški likovni delavnici, ki bosta potekali ob sobotah, 6. in 20. maja 2017, obakrat s pričetkom ob 10. uri. Galerija mesta Ptuj se vključuje tudi v Poletno muzejsko noč; 17. junija 2017 bodo slovenski muzeji in galerije odprti do 24. ure.

Location : Galerija mesta Ptuj, Prešernova 29

Nazaj

 

Šport & rekreacija

Za popotnike