Ptuj | Zakladnica tisočletij

SlovenščinaDeutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)

Domov
Koledar dogodkov Print help
Flat View
leto
Mesečni pregled
mesec
Weekly View
teden
Daily View
danes
Categories
ogled po kategoriji
Search
Išči
Razstava Albina Lugariča
Četrtek, 30. Marec 2017, 08:00
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Zadetki : 2478

ALBIN LUGARIČ (1927 – 2014): DELA NA PAPIRJU / IZ FUNDUSA PMPO

Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na odprtje razstave likovnih del akademskega slikarja in profesorja Albina Lugariča, ki jih hranimo v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož v četrtek, 30. marca 2017, ob 12. uri v Salonu umetnosti, Prešernova 1, Ptuj.

 

Ob spominu na 90 letnico rojstva velikega ptujskega slikarja želimo predstaviti celotno likovno zapuščino Albina Lugariča, ki jo hranimo v muzeju ter tako na dostojen način počastiti spomin na umetnika in hkrati opozoriti na del pomembnega opusa slovenskega slikarstva druge polovice 20. stoletja. Zbirka likovnih del Albina Lugariča zajema v ptujskem muzeju trenutno 57 inventariziranih umetnin iz vseh umetnikovih ustvarjalnih obdobij. Časovno so razpeta med letoma 1957 in 1996. Največ je slik v tehniki olje na platno, juto, lesonit ali lepenko (25), potem sledijo dela na papirju v gvaš ali akvarelni tehniki (12), risbe s tušem ali svinčnikom (11), v tehniki akril na platno (4), pastel (4) in lesorez (1). Na tokratni razstavi, ki sledi ciklusu predstavitvi vseh Lugaričevih del, ki jih hranimo v muzeju, bomo prvič na ogled postavili umetnikova dela na papirju. To so predvsem risbe in gvaši ter nekaj akvarelov, ki jih je umetnik ustvarjal v zadnjem obdobju in so odraz slikarjeve nuje po nenehnem likovnem izražanju, čeprav mu takrat zdravje žal ni več dopuščalo ustvarjanja v večjih formatih in oljni tehniki. Prepoznavni motivi krajin in šopkov se umaknejo in na plan prihaja slikarjeva podzavest v obliki demonov, popačenih človeških figur ter abstraktnih mest in pokrajin. Zdi se, da je umetnik v teh delih že videl in sprejemal samosvoj svet umetnosti, ki se nam velikokrat kaže kot skrivnosten in zagoneten, a privlačno lep in mojstrsko dovršen hkrati.

 

Na ogled do 10. maja 2017 v Salonu umetnosti, Prešernova 1, Ptuj, vsak dan, razen nedelje in ponedeljka, med 10. in 16. uro, v soboto med 10. in 13. uro.


Location : Salon umetnosti

Nazaj

 

Šport & rekreacija

Za popotnike